Студенти снимат "буктрейлъри" по култови книги

RegNov-Booktrailers Възможно ли е сериозната, дори сложно теоретична книга, да се превърне в кратко филмче? Но не филмче в смисъла на видеозапис на интервю или прочетен цитат от нея. В „истинския“ смисъл на оживял кратък сюжет, който да създаде неочакван, дори вълнуващ ракурс към книгата? Да сподели гледна точка, която увлича и други? Да предаде през екрана емоция? Ето на това в продължение на повече от година се учиха студенти от Философско-историческия факултет на Пловдивски университет (основно от специалността „Социология и науки за човека“, макар и не единствено от нея), заедно с техни колеги от Софийски университет. По идея на Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм, дългогодишен издател на хуманитаристика, те работиха в уъркшопи с експерти, които да им помагат в колкото сложния, толкова и всъщност прост и достъпен, но най-вече интригуващ, път на превръщане на собствения прочит на книга в буктрейлър.

Целта на това, както споделят инициаторите издатели, е младите хора да видят книгата в един „нов свят“, врати към който да създадат те самите и през които да започнат да приканват колегите си студенти и връстниците си да преминат. Режисьори, монтажисти, професионалисти в аудио-визията им помагаха и ето – първите стъпки са налице в първи буктрейлъри. Междувременно опитни социолози от Катедра „Социология и науки за човека“ наблюдаваха, бидейки включени непрекъснато в процеса, как се променят и променят ли се изобщо нагласите на участниците в работата-приключение. Както споделя доцент Нина Николова, една от най-увличащите характеристики на колективния опит за преминаване от една медия, каквато е книгата, към радикално различна медия, каквато е аудиовизията, е именно способността да споделиш в образ и музика емоцията си – нещо, което е карало дори опитните социолози наблюдатели да се чувстват редови участници в процеса. Издателката Антоанета Колева споделя, че работят в това поле вече няколко години и резултатите и реакциите винаги са изненадващи и позитивно надхвърлят и най-смелите им очаквания. Тя смята, че издаването на смислени хуманитарни книги е преди всичко културна дейност и въвличането на публиките на книгите, особено на студентските публики, в улесняването на пътя на книгата към повече читатели е нещо повече от желателно. Екипът на проекта е благодарен за подкрепата на Национален Фонд „Култура“ и Гьоте-Институт България, без която работата им би била много по-трудна. И тяхното приключение продължава, те очакват нови студенти да се включат в екипите занапред, можете да им пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Ето и някои резултати от работата им на този етап:

Буктрейлър по книгата на Ив Козофски-Седжуик Епистемология на прикритостта, дело на Александра Леонова(студентка в бакалавърска степен по Социология и науки за човека) и нейния екип Кристина Кирова и Кристина Маркова:

https://www.youtube.com/watch?v=wPw-GBcnEtg

Буктрейлър по книгата Сън и екзистенция на Мишел Фуко и Лудвиг Бинсвангер, дело на Деница Ненчева и Десислав Георгиев (докторанти в Катедра „Социология и науки за човека“ при Философско-исторически факултет):

https://www.youtube.com/watch?v=GX2pOsb2UkE

Буктрейлър по книгата Волята за знание, първи том на легендарната поредица История на сексуалността на Мишел Фуко, дело на Камен Каменов (студент в бакалавърска степен по Социология и науки за човека):

https://www.youtube.com/watch?v=-H3NdTyB8Pk

Ето и буктрейлър по книгата на Валтер Бенямин Кайрос, създаден от докторант (който по време на работата се превърна в доктор) – Габриела Русинова, ветеран в това експериментално поле, от Софийския университет:

https://www.youtube.com/watch?v=1yu2YzPhkL4