Свинското поскъпва за Нова година ?

praseВъпросът с цената на свинското месо преди Коледа - разговор с Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България пред колегите от Радио Пловдив.Месопреработвателите в България работят с месо от Европа, в нашата страна никога не е достигало българското свинско месо, то е едва 10 % от суровината.

Месото е свежо, охладено, посочи Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. В страната ни бяха унищожени над 200 000 прасета заради чумата по свинете, а в Китай например бяха унищожени над 500 милиона свине заради вируса.

Това пряко ни засегна, като се повиши цената на основната ни суровина - свинското месо, с 50 - 60 %. Заради това се наложи на 2 пъти да повишим цените тази година, като последното увеличение бе в началото на декември.

То е минимум 10 %, като увеличението ще влезе в началото на януари, допълни председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България. Все още очакваме да влезе в сила подготвения Закон за храните, посочи още Атанас Урджанов.Пилешкото също е с ниска цена, а конкуренцията от чужбина е голяма и българските производители изнемогват. При телешкото - само около 20 % е българско, останалото също е внос.

Цялото интервю с председателя на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов е на следния линк на BNR Plovdiv. https://bnr.bg/plovdiv/post/101205740/urdjanov