СК " Тракиец" с оценка "Отличен" за световно състезание; пусна басейн за любителите на летните емоции

Състезателят от Иран Давууд Пурезай стана световен шампион в международното състезание, което се организира от Световната федерация по конен спорт, съвместно с родната федерация. Пурезай показа класа с българския кон Дръзки и заслужено се окичи с първото място. След него на почетната стълбичка се качиха Саймън Хендри от Южна Африка с кобила Мирела Френи и Мишел Куензле от Намибия с кон Чародей.

 

Между тях  имаше оспорвано състезание, тъй като и тримата минаха чисти паркури през втория състезателен ден, а съответно от първите дни имаха най-много точки. Все пак на баража иранецът мина препятствията без да събори нито едно и така имаше щастието да бъде на най-високото стъпало и в негова чест и състезатели, и гости на СК „Тракиец”, да слушат химна на Иран.Българският ездач Желязко Димитров с кон Пикьор остана на 5 място и не успя да влезе в тройката, тъй като в последния ден от международното състезание имаше едно съборено препятствие, което му донесе 4 наказателни точки и го лиши от борбата за разпределение на призовите места. Все пак според треньорите му, неговото представяне е било блестящо, тъй като той все още се води юноша и пред него предстоят още десетки състезания.


В Световното състезание FEI Challenge Finals участваха ездачи от 20 държави. След церемонията по награждаването, представители на различни чуждестранни федерации по конен спорт изказаха благодарност на организаторите от БФКС и благодариха за прекрасните условия на домакините от СК „Тракиец”, с пожелание това да бъде само началото на международни надпревари, които са се провеждат край Житница.


Редом с престижното състезание, се проведе и Открит летен турнир по прескачане на препятствия, който бе организиран от домакините. В най-високото изпитание от 140 см първенец стана Андрей Сашев с кобила Балофина, а след него се наредиха Димитър Камбуров с Чен Уеи и Владимир Георгиев с Комира.
В категориите за деца и юноши имаше предметни награди, осигурени от „Калина Екуин”, „Светлана арт” глас и „Кавалор”.


Награди имаше не само за състезатели, но и за публиката. В безплатна томбола бяха изтеглени имената на 10 късметлии, които си тръгнаха с уникални бижута от художествено стъкло, предметни награди и отлежало вино.


Тази седмица  СК „Тракиец” отваря врати за любителите на летните преживявания, тъй като новопостроеният басейн може да се посещава от всички желаещи. Той ще работи всички дни, а не само когато има конни състезания.