На изпроводяк със Сашо Абрашев

В деня, когато православната църква празнува Варя, Надежда, Любов и майка им София, кметът на община Калояново  Александър Абрашев се сбогува с Общинския съвет. На последната сесия не само за този мандат, но и последна за него като кмет на община Калояново, той направи своеобразен мини отчет за това какво е направил, заедно с всички онези негови колеги, които са били съветници в предишните мандати. Абрашев е кмет на Калояново от 1999 до сега-общо 4 мандата. Отказва се от следващата надпревара в местните избори, които чукат на вратата.

Затова и първият ни въпрос към него е следният:


-Г-н Абрашев, странно е в българското общество политик,макар  и на местно ниво,  доброволно да се откаже от властта. Кое ви накара да го направите?


-Принципно решението  да се оттегля от кметуването го взех още през 2011 година. Просто се натрупаха много мандати, но тогава имаше опасност двама кандидат-кметове да вземат превест и затова приех да се кандидатирам за 4-ти мандат, за да не допусна нахалството им да цари. Сега няма такава опасност. Иначе винаги съм призовавал да се гласува за нормални хора, които да не правят резки движения. Мога да кажа, че последните мандати бяха ако не много успешни, то определено успешни за цялата община.
 Оттеглям се в период, в който община Калояново е в добро финансово състояние, няма кредити или неразплатени задължения.От както България е член на ЕС, в община Калояново са привлечени 21 милона лева, което е направо чудо, като се има предвид, че е селска община и като цяло не е структуроопределяща за страната.


-Всеки може да види списъка от реализирани проекти, но какви са следващите задачи, които сте ги подготвили в зародиш за следващата местна управа в Калояново?


-Ето вижте списъка. Никак не е малък. Дай Боже да се случи. Давам ви го, ако искате, публикувайте го.
Приоритетни за Община Калояново проекти за мандат 2015-2019г./ период 2016-2020г. (готови за внасяне, след отваряне на ПРСР и ОП на ЕС)
I. По ПРСР (Програма за развитие на селските райони):
1.    “Благоустроустрояване площадни пространства на селата Калояново, Ръжево Конаре, Долна махала и Черноземен – 2.2 млн.лв. сДДС;
2.    “Изграждане на културен център в с.Калояново“ – 2.1 млн.лв.;
3.    „Реконструкция на спортни бази в селата Калояново, Дълго поле, Житница и Черноземен – (до размера на фин. подпомагане) лв.;
II. По ОПОС (Оперативна програма околна среда):
4.    „Доизграждане на главни колектори и канализационна мрежа от смесен тип на с.Калояново, строителство на ПСОВ на с.Калояново и с.Дуванлий, ремонт и рехабилитация на водоснабдителната мрежа на с.Калояново“ – 43.3 млн. лв.;
III. По други програми и/или ПРСР:
5.    „Реконструкция на 4-то класен път гара Калояново – с.Ръжево Конаре – етап 2“ – 1.3 млн.лв;
6.    „Строителство на спортна зала (физкултурен салон) в двора ОУ „Хр.Ботев“ с.Дълго поле – 0.9 млн.лв.;
7.    „Доизграждане на канализация за отпадни води в с.Дуванлий“ – 8.4 млн.лв.;
8.    „Доизграждане на канализация за отпадни води в с.Житница“ – (до размера на фин. подпомагане) лв.;
9.    „Доизграждане на канализация за отпадни води в с.Ръжево Конаре“ – (до размера на фин. подпомагане) лв.;
10.    „Реконструкция на общински пазар с.Калояново – 0.5 млн.лв.

-Какво казахте на съветници на вашата последна сесия?  

- Въпреки трайната тенденция на поддържане ниски нива на местните данъци и такси в Община Калояново, както и неблагоприятното за всички български общини през последните години намаляване на собствените приходи и трудното събиране на просрочени задължения , вече повече от 14 години общината няма неразплатени разходи и просрочие в плащанията , което не е самоцел на ръководството, но е от изключително значение, както за нормалното функциониране на администрацията и общинския съвет, така и за работата по спечелените все по-мащабни проекти по  оперативните програми на ЕС и ПРСР;. В личен план искам да обобщя няколко много важни факта (тъй-като от 2007-ма г. насам периодично се спекулира по темата от един-двама кандидат-кметове): Никога досега не съм имал повдигнати обвинения от правораздавателните органи по какъвто и да е въпрос, в какъвто и да е план(личен или служебен);Никога досега не са образувани досъдебни производства срещу мен;Всички проверки (периодични или по сигнали срещу мен) в качеството ми на Кмет, или в лично качество са приключвали със становища за липса на каквото и да е нарушение или престъпление;  


-Какво е бъдещето пред вас, от тук нататък?


-Сигурно ще работя на друго поприще. Няма да скрия, че имам айде не 2-3 оферти, но няколко запитвания от фирми и е напълно възможно да приема някоя от тях.Що се тонася до политиката нямам някакви особени мечти или ангажименти. Но все пак всичко е възможно.


-Как ще си почивате след кметуването?


-Не съм мислил нещо особено. Като че ли ще отида зимата на един мач на "Борусия Дортмунд" и това ще ми е подаръкът като за край на кметуването.


-Определяте като успешно кметуването, а кога ще бъде успешен вашият любим футболен отбор от България-Левски?


-Хахахах, та той почва да бъде успешен отново. В неделя съм на „Герена”, имаме мач срещу Берое. После на 10.10  ще участвам „Клуб 1914” с благотворителна цел.Всеки  фен помага кой с каквото може. Купил съм си билети по 50 лева за сектор „А” на стадион „Василе Левски” и получавам възпоменателна фланелка-50 години от първия евромач на сините, който е бил срещу "Юргорден". Сега ще има такъв възпоменателен двубой. Именно срещу шведския отбор на 12 септември 1965 г. "Левски" изиграва първия си мач в Европа. Това се случва в първия кръг на Купата на европейските шампиони. Сините губят с 1:2 при гостуването си в Стокхолм, но в реванша на 3 октомври постигат разгромна победа с 6:0.


-Възможно ли е да ви видим като шеф на ПФК „Левски”, при все че давате всичко от себе си за синия клуб от София?


-Категорично няма да се случи. Не е в моите компетенции. Но когато съм имал възможност като фен винаги съм помагал на отбора. Когато бе в тежко състояние, ние феновете платихме 600 хиляди лева дълг на „Левски”. Имам 1000 акции в тима. Помагал съм  и на тези тимове от нашата община, които играят  в по-долните дивизии. Дано да мога и след като не съм кмет да им помагам.