Абрашев сдаде на Георгиев в Калояново, Вангов на Петров

След 16 години начело на община Калояново Александър Абрашев издаде кабинета, и стола, и връзката ключове, и печата. Колкото и странно да звучи все пак в България се намери един общински кмет, който сам да каже „стига” и да даде път на други да продължат това, което той е започнал.  На тези местни избори той не участва и използвайки езика на спорта, който обича, а именно футбола, той гледа двубоя от страни, като зрител, но като че ли и като треньор, за тези, които след него ще заиграят общинската игра на местно ниво. Неговият съпартиец Георги Георгиев спечели кметските избори и от днес вече седна на стола, на чийто титуляр 4 мандата бе Абрашев. 

 

Преди да издаде, Абрашев изслуша клетвата на наследника си Георгиев и на новоизбраните 17 общински съветници и кметовете на кметства в община Калояново. Те бяха поздравени от Георгиев, който видимо притеснен и развълнуван от доверието, което му бе оказано на изборите заяви смело обаче, че е готов да работи с всички политически сили в местния парламент, защото предизборните и изборните страсти вече са в историята, сега в времето за изпълнение на всички онези дадени пред хората обещания за по-добро развитие на цялата община. След това най-възрастният общински съветник, както е по закон, председателстваше първото заседание на местния парламент- Йорданка Порязова. Дневния ред бе от две точки, които се определят като протоколни, но важни за старта на новата власт в дадената община.

Беше сформирана временна комисия за избор на председател на ОбС, като за поста имаше само една номинация, тази на Младен Петров, който е съпартиец на новоизбрания кмет от СДС, които на тези избори се явиха под името  „Реформаторски блок, Български демократичен център, Движение демократично действие”. След тайно гласуване, той бе подкрепен от 11 съветници, а останалите 6 пуснаха бюлетини с „въздържал се”. Освен РБ, в подкрепа на Младен Петров най-вероятно са гласували БСП и НФСБ.  Останалите съветници от ГЕРБ и "Заедно за община Калояново" най-вероятно ще бъдат опозиция и коректив на управляващите.


След церемонията по полагане на клетвата досегашния кмет на Калояново Александър Абрашев запозна новоизбрания Георги Георгиев със задачите, които предстоят пред него и до къде са стигнали папките с новите проекти, които трябва да се реализират на територията на община Калояново.


Досегашният председател на местния парламент Йонко Вангов, който бе на този пост два поредни мандата, а преди това и заместник-кмет, също предаде ключовете от кабинета на новоизбрания председател Младен Петров. Следващата сесия е насрочена за 23.11.2015 година.

 

Албена Петрусенко