Позор: Чешмите в Житница, Дуванлии и Калояново пресъхнаха

bez-voda6-ти ден за този месец Житница е без вода. Едно от най-богатите села в цяла Пловдивска област, пълно с млади семейства, стабилен бизнес и предприемачество, е принудено да се върне близо 70 години назад, когато вода не е имало, нито за миене, нито за пиене. За трети пореден път, в рамките на 20 дни, по два дни чешмите в Житница са пресъхнали и хората са се видели в чудо. Нито могат да се изкъпят, нито да работят десетките цехове, предприятия, нито пък децата след игра могат да бъдат измити. Майките са принудени това да правят с туби с минерална вода от Хисаря или пък сондите, от които се поливат дворовете да бъдат пригаждани с хидрофори, за да захранят в и к системата в домовете им.

 


„Направо е ужас. Търпи се ден-два, но на третия е невъзможно повече да се търпи без вода”-жалва се местна жена, която се кръсти на ден по 10 пъти, а дано дойде водата.


Социалните мрежи врат и кипят от коментари кой от кой по-злобни за бездействието и безпомощното състояние, което „ВиК Пловдив” е оставило жителите на Житница буквално да сух режим. На същото положение се оказаха и съседните две села –Калояново и Дуванлии.


„Преди десетина дни имаше някаква авария. Нямахме вода-2 дни. Преди 2 дни пак за 3 дни нямаше вода”-негодува млад човек в центъра на Калояново, който се закани, че ако това положение продължи ще заведе колективни искове срещу доставчика на услугата. Към него ще се присъединят стотици семейства от трите села, убедени са и неговите приятели, които са категорични, че го подкрепят.


Хора от Дуванлии са търсили помощ на телефон-0326157 , който бил на диспечер за района на община Калояново, даден от централата на В И К  който ми дадоха от централата на В и К, но за съжаление никой не отговарял на посочения номер.


Из трите села се носят слухове, че първата причина за аварията били старите помпи на Помпена станция край с. Ръжево Конаре, втората причина спукам голям централен тръбопровод. Никъде обаче няма официална информация за истинската причина, информация дадена по каналния ред, който жителите на трите села заслужават. Местната власт също не е уведомила жителите до кога ще бъдат измъчвани, нито пък за същинската причина за безводието, което мори хора, добитък, растения и бизнес.


И „ВиК Пловдив” и местната власт са в огромен дълг към жителите да дадат ясен отговор до кога ще продължава това мъчение, защото ако не го получат хората са готови на радикални мерки, за да защитят правата си, а особено правото си на осигурена вода.

Колеги от „Радио фокус-Пловдив” пишат на своята страница, че четири села от региона са с нарушено водоподаване, като тази информация им е била съобщена от водоснабдителното дружество, обслужващо областта. Екипите отстраняват възникнали аварии в селата Дуванлии, Житница, Калояново и Трилистник. Очаква се нормалното водоподаване да бъде възстановено до края на работния ден. Дали е нарушено водоподаването или изобщо няма вода са две различни неща.

От бюлетина на В и К, видим на следния  адрес към 20;20 на 25.04 http://www.vik.bg/bulletin/ е видно, че няма посочен часови период, в който ще бъде остранена аварията, каквато и да е тя. Но ние поставяме въпрос-кой чете този сайт, кой обикновен човек би се сетил в яда си да го отвори и прочете.

Поне да бяха писали каква е аварията?

Предстои навярно трети пореден ден с пресъхнали чешми….??? Дано да не сме лоши пророци!

 

 

Ели Пламенова