"Детско лято" в Житница учи децата как да карат безопасно велосипеди

BotioJitnica1Едно от любимите занимания на децата през лятната ваканция безспорно е карането на велосиопед. По-порасналите малчугани го определят като момент за най-върховните изживявания на открито, най-добрият начин да се насладите на времето навън с приятелите или семейството си... това го знае всеки! Това несравнимо удоволствие обаче понякога може лесно да се превърне в неприятно изживяване и от прелестно забавление и игра да стане истинска катастрофа.

Всеки знае, че дори най-малкото падане с колелото не е никак приятно! Не, не бързайте да се отказвате от велосипеда си все още. Има няколко простички и лесни за изпълнение правила, ако ги спазвате, ще ви остане само удоволствието! Именно тези правила бяха нагледно представени пред деца от пловдивското село Житница от инспектор Ботьо Гиргинов от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Своеобразният урок по пътна безопасност се проведе на площада пред църквата и пред манастира на сестрите-францисканки, които заедно с енорийския свещеник о. Борис, организират триседмичен форум „Детско лято”. В него участват деца и младежи както от Житница, така и от близките села Дуванлии и Калояново, а специално за първата по рода си инициатива в селото са пристигнали момчета и момичета от София, Пловдив, Карлово, които имат баба и дядо в Житница. "Детско лято" придобива и международен характер, тъй като сред децата има и такива, които са от Италия и ще останат по време на целия образователно-занимателен детски форум.
       В рамките на тези три седмици от лятната ваканция сестрите, с помощта на аниматори, забавляват децата с игри, песни и танци, а също така намират време за изработка на интересни ръкоделия от подръчни материали и не на последно място за възпитание и молитва към Бога.
       Botio Jitnica„Като част от „Детското лято” тази година предвидихме и две занимания на децата, насочени към техните права и задължения според държавните закони, както и ги запознахме с наказанията, ако някога извършат противообществени прояви. Целта е превенция на подрастващите още от малка възраст“-обясни Иван Кърчев, който бе модератор на тази среща. Той уточни, че с цел предпазване от пътен травматизъм специален гост-лектор на „Детско лято” бе пътен полицай от ОД на МВР- Пловдив Ботьо Гиргинов. Униформеният “чичко полицай”- както го нарекоха децата, веднага стана любимец на малчуганите, които с трепет слушаха всяка негова дума, всяка негова препоръка как да управляват велосипед напълно безопасно, както и как да се предпазват като пешеходци на пътя. За да запомнят по-лесно казаното, Гиргинов бе направил мини-град от улици, кръстовища, кръгови движение, пешеходни пътеки, знаци и др., с децата трябваше да преминат с велосипедите стриктно спазвайки всички указания на наземната маркировка, както и на регулировчика. Преди да си тръгне от Житница, инсп. Ботьо Гиргинов раздаде цветни брошури на участниците в инициативата, за да могат да прочетат още един път видяното нагледно, за да го запомнят и приложат в действителност.
      „Бяхме супер изненадани от достъпния език и начин, по който полицаят представи на децата какви са изискванията за каране на колело”-сподели сестра Светла и изказа огромната си благодарност за отделеното време от Ботьо Гиргинов.
       Сестра Грейси пък издаде малко тайни от това какво предстои за децата от „Детското лято” до края на форума. По думите ѝ предстои да се проведе обща Олимпиада с децата от същия форум в Раковски, както и ще се посети зоологическата градина в Стара Загора и излет сред природата.

 

Ели Пламенова