Брезово брани кмета си, той иска на детектор да докаже, че е невинен

"Невинен съм до доказване на противното. Искам от ДАНС, които ме задържаха, да ме подложат на детектор на лъжата. Да стане ясно, че аз не съм откраднал и стотинка, каква файда имам аз да пренасочвам декларации за пенсионни фондове, какъв смисъл има това да правят и служителите ми?!" Това заяви  кметът на община Брезово Радньо Манолов минути, след като съдът го освободи срещу 5 000 лева гаранция.

Както "Марица" първа писа кметът е обвинен във фалшифициране на четири декларации, които е подписал в ролята на нотариус. Според прокуратурата, декларациите са пренасочени от различни пенсионни фондове към този в ДСК - фонд "Родина"."Искам графологична експертиза за два от подписите, за другите два документа изобщо не си спомням. Видях ги, показаха ми ги на разпитите в ДАНС. Ако съм подписал нещо, то е било от бързане и невнимание и не е било нарочно", коментира още Манолов. Той добави, че в понеделник, когато в Районен съд ще бъде гледано искането за отстраняването му от длъжност, също ще обжалва.Кметът бе арестуван от ДАНС за 24 часа и днес излезе на свобода с гаранция от 5 хиляди лева. Заместникът му Димитър Томов и секретарят на общината Сийка Малешкова също са на свобода след 72-часов престой в ареста. Те са обвинени в подправянето на над 114 нотариални удостоверявания на подписи в заявления от името на граждани за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуални партиди в съответен фонд за допълнително, задължително пенсионно осигуряване.

 

Жители на Брезово са готови да излязат на протест в защита на кмета Радньо Манолов. Както "Марица" писа, вчера той бе задържан за 24 часа в акция на ДАНС по подозрение за фалшифициране на декларации и злоупотреба с лични данни. Два дни по-рано по същите обвинения бяха арестувани зам.-кметът Димитър Томов, секретарят на общината Стойна Малешкова и управляващата клона на банка ДСК в града Стоянка Стоянова. Обвинението срещу тях е, че чрез измама са пренасочвали хора от един към друг пенсионен фонд.„Това е първият кмет от 25 години, който прави нещо за града. Няколко фирми, които се занимават със земеделие, дойдоха в региона и откриха работни места. Затова обмисляме да се съберем пред общината и да покажем на цяла България, че не вярваме Радньо Манолов да е злоупотребявал по какъвто и да е начин с нашите лочни данни и го подкрепяме безусловно”, сигнализира читателка на вестник „Марица” от Брезово.