Вълци изядоха добитъка в село Свежен,местните в паника

Глутница вълци избива коне и крави в горите край брезовското село Свежен. Набезите започнали през август 2013 година, но се активизирали преди месец. До момента са разкъсали повече от 20 животни. Сега ловните дружинки от района разработват стратегия, с която да овладеят ситуацията.

 

Вълчи вой оглася село Свежен. След като го чуят, стопаните започват да броят жертвите.“Започнаха с малки кончета. Но явно се размножиха и започнаха да нанасят по-големи поражения”, разказа кметът на селото Валентин Дойчинов.След като изяли конете, вълците слезли по-близо до селото, където пасяли кравите на шефа на местната ловна дружинка. Месец след масираните набези той отчита, че вече гледа животни основно за благото на глутницата.“Така се получава. Деля с вълците и каквото остане е за мен. За последния месец ми изядоха 5 животни”, оплака се Димитър Петров.И кучетата не се справят с вълците.

Едри каракачанки бягали като голдън ретривъри само като надушат хищника.“Каквото яде – яде и после напада кучето. Прави си курбан с кучето”, свидетелства Стоян Филипов. Този ловец има наблюдения, че вълците се държат като разглезени деца. Каквото могат изяждат. Останалото го нагризват и го зарязват.“Той изяде 5-6 кила, другото го оставя. Една крава още си стои там в балкана наполовина. Трябва им малко мръвка”, твърди Филипов.По-драматично настроените не изключват вероятността вълците да влязат и в селото.“Както са и влизали. Добре, че няма сняг. Иначе направо са дошли в селото”, категорична е Славка Иванова.“Има вълци омесени с кучета. Ша почнат да влизат и в селото. Стари хора има, туристи. Опасно е”, посочи Иван Серафимов.Вълците действат в тези гори зад мен. Там са паднали в жертва десетки коне и крави. Сега е на ход местната ловна дружинка. Докато ловците обмислят стратегията, за битка се подготвят и обикновени дървари.Едно смело сърце е добре дошло към основното ядро на ловците. Те предупреждават, че ако врагът не се ликвидира сега, догодина воят на десетки вълци ще оглася Средна гора.