В Брезово възстановиха Освобождението

Театрална постановка в Брезово разказа надълго и нашироко как е станало онова значимо събитие в българската история, което всяка година честваме на 3 март, а именно Освобождението на България от турско робство.

Освобождението на България от турско робство. Пред погледа на малки и големи, самодейците от национално дружество„Традиция” изиграха  сюжета, както го предава историята, станал край село Сан Стефано и дал името на документа, за който днес говорят и пишат не само българите, но и много чужденци. Местните хора от поколение на поколение предават историята за това как Васил Левски е идва в същия този храм и как е служил като дякон в него. Не случайно, църковното настоятелство е инициаторът на първата  по рода си в средногорското градче възстановка на Освобождението от 1878 година. Водени от ежедневни грижи и свикнали с многото празници в календара ,забравихме дати от историята!Не бива да забравяме робството,което днес се опитват да нарекат присъствие. Не бива да допускаме децата да израснат без „Под игото” и „Епопея на забравените”. В това са категорични членовете на църковното настоятелство, чийто председател е отец  Валентин.

Той пък отслужи литургия в памет на загиналите в Освободителната война. След църковния обред, вокалният хор при читалището в Брезово поздрави гостите с българска песен.В програмата ще се включат и  самодейци от читалището в село Зелениково с танц за Райна Княгиня. Сред най-малките участници бяха три годишни деца, а най-големите бяха на повече от 80 годишни актьори. Желанието ни е, в ден като този  повечето хора да усетят гордост и да осъзнаят,че нямаме нужда от измислени идеали и чужди кумири,защото във вените ни тече кръвта на Левски,Ботев и непокорната Хвърковата чета. Това заяви Донка Миневска, която е част от организаторите на патриотичната проява. Специален гост беше Стойна Малешкова, която е секретар на община Брезово.
След празничната част беше поднесе венец на плочата на загиналите финландски воини участвали в Руско-Турската война 1877-1878 г за националното освобождение на българите.