Ясно поле остава без Дом за стари хора, продават го на ниска цена

Сградата в центъра на село Ясно поле, която беше подготвяна за Дом за стари хора с увреждания отива за продан. Това стана ясно от сесията на Общинския съвет, където местните политици взеха решение имотът и постройката да отидат в частни ръце.


Интерес към нея проявявало софийко дружество, под името "New land" LTD. Представителят на това дружество инж. Николай Николов предложил на кмета на общината два варианта. Първият- да закупи терена( земята) и постройките върху нея. Вторият- да бъде създадено публично-частно партньорство. Този вариант не се харесал на общинския кмет и затова на днешната сесия той предложи първия вариант. Постройката и теренът под нея да се продадат на обща стойност 832 512 хиляди лева.


Ето и разбивката:
18 135 лева за терена, което прави по 5 лева на кв. м. без ДДС. Цената е предложена от частна фирма, която е направила пазарна оценка на имота.Данъчната оценка на терена е 6695,00 лева


560 625 лева без ДДС- за Корпус А-2 етажа на площ от 787 кв.м.
253 752 лева без ДДС- за Корпус Б- 1 етаж на площ от 753 кв.м
Данъчната оценка е съответно 65 696,20 за първия и 31 429,00 за втория.

Според повечето  съветници няма лошо сградата да се продаде и теренът при условие, че сградата стои недовършена 4-5 години, а по думите на ръководството на общината, нямало лични средства да се довърши.


По думите на кмета на селото  хората  имали нужда от инвеститор, който да създаде работни места, независимо дали щял да направи дом за стари хора или да смени предназначението на имота и сградите.


Друг е въпросът, че имотът се продава на двойно по-ниска цена. Поне така твърдят съветници, които са в бранша с имоти. Същото е становището на други фирми, които правят оценка на общински терени.


Това веднага породи съмнения у част у съветниците, че се бърза с продажбата на имота без предложението да  е било входирано за разглеждане на комисия, а внесено като извънредна точка на сесията. Според опозицията в местния парламент това давало основание да се смята, че някои хора ще си вземат висока комисионна, ако се стигне до продажба на посочения имот и сгради и затова се бързало с процедурни хватки и без много шум да се стигне до сделка.


Още повече пък бе отхвърлено предложението на Пламен Петков в договора за продажба до колкото е възможно да се задължи купувачът да реализира обекта в първоначалната му идея.


При липсата на тази клауза новият собственик може да прави със сградата какво си поиска, коментираха съветници.

Дали ще се стигне до сделка или не, ще стане ясно на публичния търг с явно наддаване.