Ще го има ли футбола в община "Марица"?

В рамките на 40 дни за втори път общинските съветници на „Марица” нищиха въпроса за парите на селските футболни отбори и това кой има право да играе в тях. Причина за „второто полувреме” на футболно-словестното дерби стана предложението на кмета Димитър Иванов да се промени Решение номер 38, взето на сесия на 16 февруари тази година.

 

Да припомним, че част от него гласи, че за да получат общинска субсидия, футболните клубове трябва да имат не по-малко от 70 процента картотекирани играчи, жители на община „Марица” и не по-малко от 8 играчи на терена по време на футболна среща. В решението от февруари пише още, че преди всяка футболна среща трябва да се проверяват личните карти на футболистите дали отговарят на по-горе посочените условия.

Ако това не се спазва, то отборите няма да получават финансиране от община „Марица”. Сега с парите на данъкоплатците се финансират селските отбори за покриване на разходи по организационни и други въпроси.

Тази клазуза към момента ограничава и деца, чиято адресна регистрация е например в Пловдив, но живеят в селата на общината и играят в някоя от детските школи към отборите. Правилото е същото както при мъжките обори, защото в решението от февруари няма изрична клауза, която да "освобождава" от задължение детските тимове по време на мача да има минимум 8 деца с адресна регистрация в община "Марица".

Всичко това не се хареса на футболните деятели и футболисти. Против това са и кметовете на селата, тъй като няма как изцяло местни момчета да играят, без да има от т.нар. „чужди” (които не са жители на общината).

Кметът Димитър Иванов се видял в чудо с това решение и призна слабостта си, че няма как да го прилага.

Още повече се коментираше в коридорите на залата, че той губи подкрепата на футболисти и спортни деятели при евентуалното му отиване на избори наесен.

За да се опита да се „измъкне” от създалата се ситуация, той прехвърли топката в общинските съветници, които да направят корекция на решението от февруари.

Интересното в случая е, че доцент Росен Димов,който е съветник от същата коалиция, която издигна Иванов за кмет- МК „Земеделска коалиция” се противопостави на това да се променя решението от февруари. Мотивите му за това са, че общината дава пари за футболните обори и в тях трябвало да играят местни момчета. Ако нямало достатъчно местни, то нямало да има отбор. Парите щели да бъдат насочени за нови физкултурни салони.

Такива има например в село Войсил, обаче по думите на селския кмет Яко Видолов той стоял празен, а хората искали да са на стадиона.

Тук е ясно разминаването между кмета Иванов и съветника Димов. За да не става конфуз и да замажат неразбирателството в така създалата се ситуация, след много препирни и 90 минутни дискусии, все пак се сложи точка на скандала. Направи го кметът на Граф Игнатиево Иван Семерджиев, който без да назовава имена, заяви, че „…този, който се е хванал с футбола не е успял. Тази тема е гола кука, на нея няма нищо и не я кълвете”. Изказването му предизвика бурни аплодисменти сред част у съветниците.

Попитам за кого бяха предвидени думите, пред репортер на „Регионални новини”, той лаконично заяви: „За този, за когото бяха предвидени, той ги разбра”.

На сесията се създаде Временна комисия, която в тримесечен срок да излезе с предложение дали да има такава забраняваща клауза в отборите да играят футболисти без адрес в община „Марица”, както и да предложи вариант за промяна на решението от февруари.

В срока за работа на Временната комисия ще свърши пролетният дял от футболното първенство в региона. А до тогава управляващите в „Марица” трябва да спазват решението от февруари,което е в сила. Дали ще могат да го направят-това е друг въпрос.Най-вероятно-не!

 

Коментар по темата на Яко Видолов, кмет на село Войсил:

„Мнозинството в Общинския съвет на нашата община ограничава свободното движение на хората.Това е мое мнение и аз го изразих още на сесията през февруари, на която се прие  решението във всеки селски футболен отбор, по време на срещата на терена да играят най-малко по 8 човека от селото. В нашето село това няма как да стане. Не че не го искам, просто нашето село е малко и няма чак толкова много момчета и мъже, които да играят. Затова години назад използваме футболисти от Пловдив или други села. Като кмет на селото ще се наложи да направя адресна регистрация на някои футболисти, които не са от нашата община, за да могат да имат право все пак да играят…Футболът е най-масовият спорт. С това решение,което е в сила, обаче след време можем да останем без тимове и без футболисти. Дано след време да се промени.