Интервю с кмета на Граф Игнатиево Иван Семерджиев

Иван Семерджиев: Добрите намерения на едноличното управление не могат да бъдат оправдание при лоши резултати

 

-Какви проблеми споделят хората пред вас, г-н Семерджиев?

-Напоследък все по-често получавам оплакване от малките фермери.Те негодуват от това, че големите арендатори постоянно комасират земя и редом с това разорават или унищожават общинските полски пътища. Заради това малките стопани не могат да стигнат до нивите си или се принуждават да минават през чужди посеви и това води до нови разпри между хората. Смятам, че за това вина има общинското ръководство, което не съумя да контролира този процес и сега ние кметовете по села берем „плодовете” на безхаберието на някои управници, по-висшестоящи от нас. Общината не може да защити интереса на малките стопани, които са  безсилни да се справят с едрите земевладелци, които за да си улеснят работата и да обработват повече земя завзимат такава общинска и то без да плащат наем на община „Марица”. Така, че тук имаме два проблема-придвижването на малките фермери и стопанисването на общинска земя незаконно от големи арендатори. Смятам, че нашата община търпи и големи финансови загуби от това, тъй като не си търси парите, заради разораните общински пътища.Ловците от селото също са потърпевши от това.

В Граф Игнатиево имаме местност „Кайнака”, в която заради разорани общински пътища, диги, синори, се промени и местообитанието на дивеча. Големите арендатори не мислят и за това. Там преди имаше зайци, яребици и друг местен дивеч, който сега го няма. Нарушиха се природни закономерности заради незаконната комасация на нивите. Да, аз виждам тези неща, но общината е тази, която трябва да вземе мерки и чрез геодезическо заснемане да се уточнят кои площи са полски общински пътища и кои са частни земеделски земи. 

-Като повечето села и в Граф Игнатиево ситуацията по улиците не е най-розова. Но все пак ни кажете вашето мнение по темата?

-Наистина е така, но това , че улиците са  проблем за повечето села мен не ме успокоява. В нашето село имаме 14 км улици, които са в окаяно състояние. Тук не става въпрос за асфалт или за запълване на дупки. Искам да уточня, че асфалтирането е скъп процес, затова говоря за оправяне на пътната инфраструктура чрез заравняване, валиране и т.н. Ето това куца на нас, защото все чакаме асфалта, а жителите ни не  могат да стигнат до домовете си и им е потребна високопроходима техника. Като че ли този тип ремонти постоянно се отлагат и стигаме до пълна недостъпност дори за  автомобилите на бърза помощ, полицията и и сметоизвозващата фирма, които многократно закъсват и вече отказват да посещават определени места. От предишния и от сегашния общински кмет поисках да се купи за Граф Игнатиево един комбиниран багер  втора употреба, който да бъде на разположение за селото. Било то за заравняване, било то за отводняване или пък зимата за снегопочистване на улиците. На това мое искане от общината ми отговориха, че няма как да се случи, защото това било общинско предприятие. Само, че сега аз поставям въпроса-каква е разликата между служебните коли, които кара администрацията и една такава машина потребна за Граф Игнатиево,  която да се ползва за общинските дейности и в екстремните ситуации от рода на наводнения и пожари каквито имаме през годините ? По-скоро ми се струва, че няма желание за такива действия, а не че няма законово основание.Можеше поне да се експериментира. Ако пък проработи тази система, защо да не се приложи и в други селища като с една машина да се работи в няколко от тях? Когато властимащите помагат, тогава и хората биха се включили с доброволен труд при лоши условия-проливни дъждове, заблатени улици, пожари и т.н.

-В предварителния ни разговор споменахте, че трябва да се действа по-бързо, когато става въпрос за обществена потребност. Какво имахте предвид?

- Ще ви кажа. Нашето читалище се помещава в огромна сграда, която си иска своята ежегодна поддръжка. Миналото лято след поредица от бури се счупиха големи фасадни стъкла, които щети бяха оценени от застрахователите и парите за тях приведени на общината. Досега средства към нас не са постъпили. В тези малки ситуации трябва да се действа оперативно, за да не се наслагват проблемите.  Подобна е ситуацията и с „измислените” условия, които се дискутират в Общинския съвет за футболните отбори и парите, които се дават за тях. Моето мнението по този въпрос е, че полза от подкрепата на футбола с общински пари имат не само състезателите от отборите, но и хората, които гледат по трибуните. За това смятам, че условията да се проверяват личните карти на футболистите е меко казано недоразумение. Още повече, че лични документи по закон  знаете кой има право да проверява? Сигурно това ще се промени, но изобщо защо се прие и защо се дискутира толкова дълго време този въпрос. Сега и временната комисия, която бе създадена едва ли ще промени нещо. Така, че се иска повече оперативност и по-голяма креативност, а не  мудност или опити за кардинално решаване на сериозен проблем без обществено обсъждане. Не винаги условията го позволяват.

-До къде се стигна с проекта за детската градина в селото?

-Управлението на една община е  процес, при който първо трябва добре да се идентифицират проблемите, а чак на второ място идва тяхното решение. Смея да кажа, че много често връзката между населението и ръководството на нашата община я няма в първия етап - идентифицирането. Като пример мога да посоча проекта за изграждането на детската градина в селото ни. Добре, че бяха родителите, на които  благодаря, за да се изготви проектът по най-правилния начин. Ако нашите родители не бяха реагирали, то проектът за новата детска градина в Граф Игнатиево щеше да е недомислица, а теренът нямаше да се използва целесъобразно. Към последния вариант на проекта представен ни от кмета на общината нямаме претенции и виждаме разумна логика въпреки трудностите заложени от поетапното строителство.

-Г-н Семерджиев, какво е мнението ви за работата на Кметските съвети по селата?

Притеснен съм и от друго-намерението на общинското ръководство, чрез решение на ОбС да игнорира Кметските съвети и кметовете на селата, при управлението на общинската собственост/продажба, отдаване под наем, замяна или предоставяне на отстъпено право за строеж/. Такъв опит беше направен чрез предложена промяна в Наредбата, която обаче беше изтеглена на последната сесия. Сега чувам, че пак ще бъде входирана с някакви промени, които ние кметовете на селата не знаем.Никой с мен не е коментирал такива промени и затова смятам, че е абсолютно недемократично да се върви в тази посока. Няма как кметовете на селата да бъдем изолирани от  процесите на управление и стопанисване на общинската собственост. Така се отнемат свободи и задължения,  при все, че кметовете на кметства също са избрани пряко от народа, не  само общинският кмет е избран така.

-Пред ваши колеги, чухме че коментирате становището на комисия „Трилистник”.Какво мислите по тази тема?

-Силно съм притеснен от Становището на Временната комисия „Трилистник”. От там се вижда, че има тежък проблем наследен от предишното ръководство, но не е използван целият ресурс на община „Марица” за правилното му разрешение. В общинската администрация има Вътрешен одит, който освен да консултира ръководството, трябва и да го подпомага. Струва ми се, че това не се е случило. Не е за пренебрегване и моментът, че по искане на кмета с решение на Общинския съвет можеше да се създаде Одитен комитет,  включващ освен компетентни служители на администрацията и външни експерти, които да изготвят предложение за най-правилните действия на кмета на общината. Това също не е направено, което показва още едно пренебрегване на демократичните процеси в община „Марица” и не случайно ми се иска да цитирам поета и драматурга Стефан Цанев,  че „Всеки трябва да пази демокрацията, но най-много от себе си”.