Започват да копаят могилата Малтепе край Маноле

Археологическото лято на 2015 година за пловдивския екип на шефът на РАМ доц. Костадин Кисьов ще премине под знак на разкопаване на най-голямата тракийска гробница у нас Малтепе край село Маноле. Веднага след откриването на Египетската изложба от Лувъра доц. Кисьов заминава в търсене на големи открития. С помощта на Община Марица и Община Пловдив е направен проект за експониране на високата 26 метра и с диаметър 150 метра могила. Музеят ще бъде на открито, както е направено с  гробницата на Филип II Македонски във Вергина.

 

Доц. Костадин Кисьов заяви пред колегите от PlovdivskiNovini.com, че тази могила е издигана на 4-5 пъти и има близо осем знатни гроба. Той счита, че в гробниците ще се намерят уникални богатства.    „Под земята се крият тракийски фамилни гробници. Могилата е огромна като площ и изисква организирани разкопки на археологическа експедиция. Малтепе е на височина 25 м. В пъти по-голяма от могилата, под която изскочи уникалната гробница Старосел.

След разкриването всичко намерено там ще се експонира на място и  Малтепе ще се превърне в най-големия музей на открито на Балканския полуостров.”, казва директорът на Археологическия музей под тепетата.  Досега проучвания на Малтепе няма. Разкопки са правени на съседна могила 3 на 15 метра. Под насипите е открит крематориум, където са изгаряни членове на знатни фамилии. Един метър пепел открихме с много останки от животни и 7-8 индивида, както и керамика, каза доц. Кисьов и уточни, че след това аристократите са погребвани на Малтепе. Дали са само мъже и дали има жени ще се уточнява в процес на разкопките. 

  Предполага се, че най-ранното погребение на кота 0 е от V-IV век преди Христа. Геофизика е правено до 10 метра и тя показва наличие на гробни съоръжения, казва доц. Костадин Кисьов.   Проектът за Малтепе предвиждат работа на два етапа. Първият включва разкриване на гробниците и консервирането им на място. Вторият етап предвижда изграждане на инфраструктура - паркинг, осветление, туристически център и сграда за изложба на находките. “Могилите служат и като обект за туризъм. Освен да се правят разкопки, трябва и да се  експонира. Хубаво е да има изградена цялостна концепция за дадена могила, за да се  превръщат в музеи и туристически обект.”, казва доц. Костадин Кисьов.