Срамно:Бъдещата детска градина в Граф Игнатиево тясна за децата

Коментар на кмета на селото Иван Семерджиев:

Построяването на нова детска градина в този си вид и проект няма да реши проблема на хората в селото. Такова е мнението на кмета на Граф Игнатиево Иван Семерджиев, който заяви, че най-належащо сега е построяването на стая за 3-та група. Всички други заложени подобрения като вертикална планировка, нови детски площадки отвън, не са толкова спешни и нужни, а и сегашните могат да се използват безопасно. Не знам защо общинското ръководство не иска да се вслуша в потребностите на селото. Освен това се свика извънредна сесия на Общински съвет- „Марица”, на която се преразпределиха допълнителни общински средства за бъдещата нова постройка на детската градина в селото.

Първоначалната сума от 500 хиляди лева- пари, които са от общинския дълг, няма да стигнат. Сега към тях се добавят нови 125 хиляди лева. Това показва, че общинското ръководство не може да планира общински средства, при условие, че без да е започната постройката се ускъпява проектът.Това допълни Семерджиев, който ще свика общоселско събрание, на което да запознае родителите и интересуващите се хора за решението на управляващите в община „Марица” да не предвидят 3-та група и да не решат най-належащия проблем. Освен това ще разкажа с подробности и хората са длъжни да знаят, че по време на сесията, посветена на детската градина, беше изместен акцентът от проблема. Заместник-кметът Чочев, понеже кметът Иванов беше в отпуск, представи информация, че сега двете групи в детската градина се посещавали от много  малко деца и нямало по думите му нужда от трета група. Обаче преди да отида на сесията, аз разговарях с директорката и тя ми даде информация, че в нашата забавачка има записани 64  деца в две групи. По общински норматив обаче те трябва да са по 22 в група. В подготвителната и предучилищна група има 7 деца, които не посещават детска градина, което е задължително. Ние не правим нищо за да се случи това, защото няма свободни места. Тръгвайки в първи клас тези деца изостават фатално още в началото. Мога да кажа на заместник-кмета а и на цялото общинско ръководство, че тесните стаи, многото деца и липсата на място за 3-та група водят до голяма заболеваемост и децата често отсъстват. Ако се направи 3-тата група съм сигурен, че нещата няма да стоят така. Статистиката, която сочат от общината не отговаря на истината и това във времето може да се коментира. Другото, което ме притеснява е, че сега се отпускат пари да се събори старата сграда на детската градина. Това според мен не трябва да се случва. Не му е сега времето за да се харчат излишни пари. Пак неправилно разпределение от страна на общинското ръководство.  Смятам, че старата сграда може да се събори по стопански начин, от който и да е кмет след време, при спазването на мерките за безопасност и използването на  някои материали като втора употреба. Така най-разумно ще се оползотворят средствата. Усещането от решението на общинското ръководство е ,че фирмата строител трябва да усвои тези пари. Дори детската площадка, която се залага не е жизнено важна. Пак потретвам-най-важна, най-желана от родителите е третата група. Не смятам, че трябва да се бърза с първата копка, защото това ще бъде само и единствено политически ход, от който пак ще страдат децата и родителите, без да се реши основния проблем, за който според общинското ръководство щяло да се мисли в Бюджет 2016 година.


Коментар на общинския съветник Иван Дончев по темата:


„Неясно е как поръчката за изграждането на детската градина в Граф Игнатиево се повиши, при условие, че първоначално беше заложена цената от 500 хиляди лева, а сега управляващите поискаха да я увеличат с близо 125 хиляди лева.Всичко това създава у мен съмнението за тежка процедура по Закона за обществените поръчки, която смятам, че е неясна, задкулисно се действа и това обърка останалите фирми, които евентуално биха изразили желание да участват в поръчката. След отмяната на търга, се стига до пряко договаряне с фирмата-строител, но това създава огромни съмнение за корупционни практики, особено в края на мандата и евентуалното разпределяне на голяма порция обществени пари, от които да се възползват тези, които имат достъп и правото да се разпореждат с тях.
Лично аз не одобрявам начина за правене на избор на строителна фирма, а и хората, които разбират какво би станало няма как да одобрят подобни действия от страна на общинската администрация и нейното ръководство”. Това коментира Иван Дончев, който е общински съветник след края на извънредната сесия, посветена на детската градина, която евентуално би се построила в Граф Игнатиево.

Заместник-кмета по образованието Петко Чочев:

„Това, което мога да ви кажа по спомен, понеже сега пред мен нямам документите е, че черешите са по 2 лева, кайсиите мисля, че бяха по 2, 40 и т.н. Категорично не е плащано по тези стойности, които могат да се видят по снимките от договора. Не ми се иска повече да коментирам тази тема, а и не случайно нямам фейсбук профил. Там всеки може да слага всички в своя профил. Друг е въпросът до колко то е вярно. Цените не са завишени. А що се отнася до темата за големия брой деца в групите на детската градина в Граф Игнатиево мога да ви успокоя, че не е нещо фрапантно, което да ни притеснява. Там нещата не са по-различни от останалите детски градини и всичко е в рамките на нормалното. За строителството в нашата община си отговаря кметът или заместникът му Минков. Аз няма как да кажа кога и при какви условия да се строи или не 3-та група в селото.