Костиево на тъмно, а от общината казват, че нямало пари

Едно от селата на община „Марица” стои близо година на тъмно. За това сигнализира кметът Илия Попов, който постави официално публично питане пред кмета на общината и съветниците в общинския съвет за проблема, който месеци наред мъчи костиевци. Десетки улични лампи стоят с изгорели крушки, кметът няколко пъти е поставял проблема за решаване, но от общинската власт са му отказвали с мотива, че нямало пари.


„Няколко пъти даже писах докладни за проблема, хората в селото се оплакват, че цяла зима са газили калта, заради тъмните улици, но от общината в лицето на кмета Димитър Иванов и на неговия заместник Петър Минков, ми казаха, че нямало пари. Как е възможно това, в средата на бюджетната година, нашата община да няма примерно 1000 лева за едни крушки, които трябва да бъдат сменени?”. Такова реторично питане постави пред репортера ни кметът на Костиево Илия Попов. Той разказа, че преди няколко дни по негово настояване му се е обадил общинският кмет и пак същото- нямало пари и сега нямало да се сменят лампи по уличното осветление.


„Тогава питам кога- почти цяла година чакаме за това, сега пак се протака във времето. Струва ми се, че някои хора си правят предизборни трикове с ненавременно поставяне на лампи, но този номер няма да им мине. Всички в селото знаят, че месеци  наред настоявам, ама глас в пустиня. Струва ми се, че някои хора в община „Марица” след време ще дойдат в селото с големите обещания и ще използват проблема на хората за печелени на гласове.

Само, че в Костиево всички знаят, че вината за липсата на лампи не е на кмета Попов, а на общинското ръководство-категоричен е костиевският кмет”. Той допълни, че в началото на неговия мандат в новите кварталчета на селото не е имало осветление. Сега обаче стълбовете са окабелени и са били поставени лампи. Само, че с времето голяма част от тях са изгорели, но кметството няма собствен бюджет, за да може да купи нови и сега се налагало да се моли на общинското ръководство и ако то буквално имало кеф да осигури средствата.


„Лично аз не очаквам това да се случи скоро, защото близо година сигнализирам за проблема, от който страдат костиевци, вече не знам какво да им кажа, като ми се оплачат. Излиза така, че аз ги лъжа, но ми се иска да разберат, че и мен лъжат в общината”, категоричен е Илия Попов.
„Не искаме нашите битови нужди да се използват от сегашния общинския кмет Димитър Иванов за предизборни манипулации и да идва тук и да ни дава лампи. Повечето хора в селото знаят, че близо година не е осигурил средства, а сега да идва и да се прави на добър, това няма да стане-това споделиха хора, които почистваха улицата пред дома си в Костиево, в която почти всички лампи са изгорели.”