Децата на Радиново си играят сред опасна яма, никой не взима мерки

Опасна яма в двора на детската градина в село Радиново застрашава живота и здравето на децата, а от ръководството на забавачката и на община „Марица” нехаят за проблема. Разтревожени майки сигнализираха на екипа ни за дупката, която е оградена с напълно безобидна мрежичка и по думите на част от родителите само едно въженце разделя децата до пропастта. Тази яма вече години наред е тук и никой не се взема в ръце, за да я оправи, негодува притеснена майка, която е в майчинство с второто си дете.

Първородната й рожба-вече третокласничка също знае ямата, тъй като още преди години, когато е посещавала ЦДГ в селото, дупката е била на същото място и в същия си вид.

„ Не искам да си представям, че и второто ми дете ще го пусна след месеци в градината и то си играе около ямата, пълна, не искам да ви казвам с какво”- с право негодува майката, която нито селският кмет иска да чуе, а какво остава за общинския, който по думите на родителите не се е вясвал в селото от последния събор и то да яде и пие. Затова майките настояват час по-скоро ямата да се затвори или най-малкото много по-стабилно да се обезопази.

Другият проблем, който ги мъчи и който явно не може да бъде решен от сегашната власт в община „Марица” е приветливият двор на същата детска градина. „Нищо вярно няма в думите на Димитър Иванов, че се грижел за децата на нашата община, защото дворът в градината ни е обрасъл с бурени, в които се крият змии. Сред тях ли трябва да си играят нашите момичета и момчета-жалват се родителите, които като попове си плащат месечната такса, която по думите не и не трябвало само да отива са храната, но и за пространствата около сградата.


По думите на родители пред репортерите на „Регионални новини” тревата се косяла само един път в сезона и толкова. Директорката отсъстваще, а заместващата я госпожа отказа да коментира оплакванията на родителите, които вече са загубили доверие и на ръководството на общината и на самата забавачка.


Проблемите на младите семейства в Радиново не свършват с това. Местната власт като че ли е глуха за вопъла им, в селото да се обосои втора група, която да поеме малките деца, а във втората да останат по-големите деца и тези, които са в предучилищна възраст. Сега в Радиново ситуацията е плачевна-малки и големи деца са наблъскани като сърнели в една група. Това повишава риска от заболявания, категорични са педагозите, които работят там, но заради работата си, да не я загубят, няма как да негодуват срещу управленското решение децата на Радиново да страдат.

Майките, подкрепени от татковците настояват новият кметски екип, който ще дойде както в селото, така и в общината да се заеме с проблема и да се реши. Освен това, ако се отвори нова група тук ще се запишат и тези деца, които сега по една или друга причина са натирени да ги возят родителите им до Пловдив.