Има ли драми около имотите за кръговото край Строево?

Макар и летният сезон да е към края си и по принцип да намалява трафикът по пътищата, не така стоят нещата във входно-изходните артерии на Пловдив, който неминуемо трябва да се развива. Един от проектите, по който няма яснота, а и кой знае, може би някои хора не иска и да обясни до къде се стигна с изграждането на кръговото кръстовище след Пловдив, в посока Карлово, точно на разклона между селата Труд и Строево.

 

Там дълъг период от време тече процедура с десетки собственици на имоти, които след време да бъдат обещетени, а имотите им да бъдат взети за строителството на пътната отсечка. Само, че екипът ни се добра до информация, според която се твърди, че грешки и неточности в администрацията на община „Марица” бавят изграждането на така важното кръгово. Заради съмненията на двама собственици на терен, подготвен за отчуждение-фирма и физическо лице, е заведена жалба в Административен съд. Според жалбоподателите, в Общинският съвет и администрацията на общината, е допусната тежка процедурна грешка, която може да спъне цялостното изграждане на кръговото. През есента на миналата година-25 ноември Общинският съвет е взел едно решение, под номер 320, с което се одобрява ПУП-парцелиран план за част на имот, който да бъде използван за кръговото. На 16 декември местните управници взимат друго решение, нод номер 357,с което изменят и допълват решението за одобряване на ПУП-а от 25 ноември. Промяната на това решение става без да са спазени административните процедури. Поне така твърдят жалбоподателите. Затова и те са завели жалба, която е мотивирана по следния начин. Те настояват решенията за промяна на ПУП-а да бъдат обявени за нищожни, защото администрацията на община „Марица” не е спазила разпоредбите на член 91 от АПК и специалния спрямо него член 214 а от Закона за устройство на територията, който визира, че органът, който е издал решението за одобряване на ПУП-а, в случая Общинският съвет, НЕ може да го промени без срещу това решение да е постъпила жалба от заинтересованите лица. Освен, че не е постъпила такава, то решението от 25 ноември не е влязло в сила, тъй като то не е било съобщено по надлежния ред, а в същото време местните управници са го допълнили и изменили. Според жалбоподателите няма как да се изменя един акт, който не е влязъл в сила. Това е един вид процесуално нарушение, което би трябвало да спре Заповедта на общинския кмет за изпълнение на отредените ПУП-ове, ако има издадена такава, категорични са адвокатите на жалбоподателите.

А ако не я спре, след нейното издаване, то най-вероятно ще се наложи съдът да я обяви за нищожна, ако магистратите излязат с решение, че преди това е имало тежки процедурни нарушения по по-горните решения на ОбС.

Освен този проблем, около изграждането на кръговото на разклона за Строево прозират и други съмнения за евентуални процедурни пропуски. В публичното пространство се твърди, че всички собственици на терени, които са подготвяни за отчуждаване за изграждането на кръговото са щели да бъдат обещетени с пари, само на едни им се предлага замяна. Истината ще стане ясно, едва когато започнат процедурите за отчуждаване или обещетение.

Кон за кокошка?

От обявление на община „Марица”, става ясно, че собствениците на два терена- Мария и Иво Сулеви притежават два имота, а именно един с площ от 231 кв.м и втори- 380 кв.м. Стойността на първия е определена на 6930 лева, а на втория-11 400 лева.

За тези имоти, чиято обща територия е 611 кв.м., а общата им парична стойност, която е изготвена от независим оценител, е 18 хиляди 830 лева.

Срещу обща площ от двата терена 611 кв. м. тези двама собственици е определено да получат   700 кв.м. на стойност 21 хиляди лева. Разликата щяла да се доплати от Мария и Иво Сулеви.

Екипът на „Регионални новини” се добра до информация, според която предвидените 700 кв. метра са част от цялостен имот от 6 декара, който е частна общинска собственост, като малката част, предвидена за даване на Сулеви е обособена като отделен имот.

Интересното в случая е, че имот от 700 кв.м. в село Труд, граничещ с главния път Карлово-Пловдив, струва само 21 хиляди лева. Хората в най-голямото село на община „Марица” са гневни, как е възможно да се правят такива сделки, без да е информиран местния кмет, а още повече и Кметския съвет, при условие, че в него влизат представители на всички поличитически сили, които имат общински съветници. Според жителите на село Труд, управляващите в община „Марица” трябвало да дават публични отговори за това как за едни може обещетение- замяна земя за земя, а за други не. Дори и всички разпоредби на закона да са спазени, защо точно на Сулеви е предложена замяна и защо точно за този имот.

„Те си дават имота за кръгово, но в същото време получават златен терен, който едва ли би струвал реално 21 хиляди лева. Ако този терен беше продаден на явен търг едва ли би струвал тези смешни пари, и едва ли пък сегашните управляващи биха се съгласили да отцепят малка част от общия имот, за когото и да е било друг, освен за Сулеви, негодуват хората от Труд.

От община "Марица" категорично заявиха, че към този момент няма процедура за отчуждаване на имоти, които да касаят изграждането на кръговото кръстовище.