Село Труд пред екокатастрофа- на ход са институциите

trud 33Уважаеми дами и господа,
    Вземайки предвид силата на четвъртата власт  и медийната информираност, която Вие имате и предоставяте на широката телевизионна и радиоаудитории, се обръщаме към Вас, с пълното съзнание за Вашите професионални умения, коректност и гласност, с която Вие може да помогнете на едно от  най-големите села в Пловдивска област- с. Труд, с жители над 4500 и само на 4 км. от красивия и древен гр.Пловдив!


    Без съгласието на населението през 2014 г., само на 260 м. от жилищен квартал и 40 м. от „Гробищен парк“ в с. Труд ,  се построи „ЦЕНТРАЛА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРО И ТОПЛОЕНЕРГИЯ ОТ БИОМАСА“. Фирмата инвеститор проведе информационна кампания под формата на печатни материали, в която обещаваше на населението дейност без шум и миризми-ЛЪЖА, 50 работни места-ЛЪЖА, по-хубава и нова инфраструктура-ЛЪЖА. Обещаха, че централата ще преработва селаж и нищо друго-ЛЪЖА! ИСТИНАТА вече втора година ни буди нощем с миризми, шум и вибрации. В момента освен селаж, преработват и оборска тор. Сега се подготвят да преработват  Алкохолни ферментации, бирена мая, джибри, отпадъчни материали от хранителната промишленост, вкиснати плодове и зеленчуци, трупове на животни и т.н. Списъкът е много дълъг!  
Централата има непрекъснат цикъл на работа и за нас и семействата ни няма почивен ден. Вибрациите и шумът са осезаеми в малките часове на денонощието и възпрепятстват качествения и пълноценен нощен сън. Възрастните хора страдат от повишено кръвно налягане и силно чувство на тревожност в следствие на вибрациите.
Трафикът на тежкотоварни машини снабдяващи дейността на централата е денонощен и преминава покрай училище, детска градина, детска ясла, читалище, детска кухня, пенсионерски клуб. След тези машини се носи ужасна и продължителна смрад! Изпускат по улицата боклуци!
В един от най-топлите месеци Август, когато хората са в отпуска и могат да се радват на домовете и семействата си, сме ЗАТВОРЕНИ зад прозорците и стените на домовете си-СМРАДТА Е НЕТЪРПИМА! Тя е тежка, задушлива, постоянна! Пропива се в домовете, в дрехите, в кожата!!! Така е целогодишно и денонощно!Ние, населението на с. Труд, бяхме безцеремонно поднесени в жертва на частни интереси! Никой не ни зачете за фактор! Никой не помисли как се живее в тази смрад на фекали. Бяхме продадени и безцеремонно излъгани. Миналата година поради жалби на множество жители се направиха няколко проверки, които заключиха, че по документи всички е изрядно и се приключи до там. А миризмите, а шумът? В кой документ да ги опишем?
Поради тези причини на 16.07.2016 г. се проведе Общоселско събрание под патронажа на Кмета на с.Труд и с пълно мнозинство се избра „ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ“, който уведоми всички правоимащи институции, че Трудчани са на прага на ЕКОКАТАСТРОФА. Вече месец никой не ни е потърсил с отговор и не е предизвикал среща с цел решаване на проблема. Фирмата собственик многократно е уведомявана и по телефона и чрез писмо, че трови въздухът на селото. Реакция няма!
Сега се обръщаме към Вас, с молба за помощ! Дайте ни гласност, помогнете ни да покажем на „бизнесмените“ и техните помощници във властта, че ние не сме инструмент, а хора! Хора, които са строили домовете си със сетни сили и средства и сега, когато правят животът ни равен на живота в гето, няма да стоим равнодушни!
Надяваме се, че Вие няма да преместите нашият проблем в другото чекмедже, както правят институциите, а ще дадете гласност!
В рамките на следващите дни ще протече протестно шествие за което ще ви уведомим допълнително!
Оставаме на разположение за всякакви въпроси и имаме готовност да предоставим всички материали(документи, снимки, видео от дрон) по случая.
От името на населението на едно от най-големите села в България, оставаме в очакване на Вашата реакция и силно се надяваме да намерите място в ефира си  ( новинарска емисия, предавания) за нашият проблем!С уважение:
Инициативен комитет в състав:
1.    Анна Марлакова
2.    Стефан Митов
3.    Галина Тошева
4.    Станимир Тончев
5.    Мима ТаневаМоля, използвайте следните координати за връзка с нас:
Тел: 0879466015- Галина Тошевa;  0889046642- Станимир Тончев
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

бел.р: Това писмо го получихме на редакционната поща.

Готови сме да публикуваме и становище по темата на споменатата по-горе от Инициативния комитет компания.