ЖП надлезите в община Садово опасни, кметът иска да се ремонтират

Вместо основен ремонт на пропадащите жп-надлези, от националната компания „Железопътна инфраструктура“ само изкърпиха фугите на надлеза в Катуница. Това не е решение, заяви кметът на община Садово Димитър Здравков.

Преди месец той алармира, че 5-те надлеза по жп-линията Пловдив – Свиленград в Катуница, Садово, Селци, Чешнегирово и Поповица са напукани, а в двата подлеза в Садово и Катуница редовно извира вода заради високите подпочвени води, които не са отведени както трябва.

Вместо да отремонтират качествено съоръженията, от НКЖИ попълниха фугите, и то само на надлеза в Катуница, и донесоха по-голяма помпа за отводняване на подлеза в селото. Това обаче не решава проблема, а само го „замазва“, заяви кметът на Садово.Другата седмица той отново ще изпрати писма до НКЖИ, за да настоява за качествен ремонт на всички проблемни жп-съоръжения на територията на общината.

Те бяха ревизирани преди месец от служители на държавната компания, които потвърдиха компрометираното състояние на новоизградените съоръжения.

Петте надлеза и 2-та подлеза бяха построени преди около 3 години с евросредства по програма ИСПА при реконструкцията на жп-линията Пловдив – Свиленград. Изпълнител бе гръцката фирма „Терна – България“.