Активни граждани на Хисаря с редица инициативи за по-добра градска среда

  Сдружението с нестопанска цел „Платформа за местно развитие”, което  е създадено от активни и млади хора в Хисаря, получи поредното си национално признание. Централната избирателна комисия регистрира неправителствената организация като наблюдател на предстоящите избори на 2 април. Така за законосъобразността и цялостното прозрачно провеждане на вота ще следят наблюдатели, посочени от „Платформа за местно развитие”.

Тази организация е първата от региона, на която се възлагат такива важни правомощия и е знак, че създадено само преди половин година, сдружението се налага като коректив на националната и местната власт.

Редом с тези си дейности, една част от неговите членове вече имат и десетки реализирани обществено значими инициативи. Една от първите им беше да информират гражданите на Хисаря за общинската компостираща система и да раздават чували, предназначени за събиране на зелени отпадъци. 

Постави се и кош са смет на миромирската чешма, за да не се веят боклуци и чували около нея, която всеки уикенд се посещава от стотици хора, за да пият от чистия извор.

Тази седмица от сдружението дариха на община Хисаря 2 броя пътни знаци  Б2, с  които да бъдат подменени старите и ръждясалите. Планират да дарят боя на общиснкото предприятие „Чистота, озеленяване, строителство и ремонт, с която да подновят пътната маркировка около учебните  заведения. Предвижда се и почистване в различни зони на курортния град .

Председател на сдружението е Нина Севова, която сподели пред Регионални новини: „Надяваме се скоро да открием приемна, в която да посрещаме граждани, да обсъждаме идеи, проблемите на града и разбира се, към сдружението да се включат още хора, милеещи за Хисаря, за природата и за развитието на града“ .

Колкото повече активни граждани има, толкова по- бързо ще се развие обществената дейност и гражданите ще се превърнат в по-значим фактор за местното управление. От разговорите с граждани  от сдружението идентифицират проблемите на града и  търсят решения на техните проблеми.