Осветиха църковния орган в Раковски

organ-rakowski1Старинен тръбен орган вече оглася литургиите в църквата "Пресвето Сърце Исусово" в град Раковски. Той беше осветен за храмовия празник. Заради сглобяването му, италианския орган-майстор, който го е реставрирал, прекара почти месец в България. Преди това музикалният инструмент е служил на вярващите в енория в Германия, уточниха колегите от БНТ 2.
Инструменти от този тип са рядкост за България, а за църквата в Раковски е сбъдната мечта да притежава такъв орган. Той е на възраст около 60 години, което го прави още по-ценен.


„Това беше инструментът, който липсваше в нашата енория. Липсата на орган ни подтикна да се интересуваме каква е възможността да имам един такъв уникален инструмент. Благодаря на маестро Алесандро Джирото, с когото  успяхме да го доставим от Италия-заяви отец Димитър, който е енорийски свещеник в кв. „Генерал Николаево” на град Раковски.”
Реставрацията на органа е започнала още през месец февруари в Италия.

organ-rakovskiОт края на пролетта отделните елементи са готови и са транспортирани в Раковски. От тогава орган-майсторът е работил в църквата всеки ден по 12 часа, за да го сглоби."Аз съм удовлетворени заради приятелството, което намерих тук, и затова, че успях да спомогна на България и в частност католическата църква да се обогати с един такъв музикален инструмент.”-  поясни Алесандро Джирото, който е орган майстор.”

 


Органът е Раковски е съставен от 800 тръби, има 12 оригинални регистри и още 3, добавени от Джирото, затова инструменталистите казват, че има италианско звучене.


Енорийската общност е събрала средства, за да бъде купен и доставен, а спомоществователи от града също са участвали със средства за закупуването и транспортирането им. Затова след литургията, по време на която беше освен музиклания интрумент, отец Димитър благодаря на всички, които са допринесли с помощта си, за да може храмът да бъде огласят от ангелогласните мелодии на органа, в съчетание с гласовете на даровитите хористи.

Органът в Раковски е втори в цяла Южна България.

 

Иван Кърчев