Научна конференция по проект Жизнени преходи в трансформиращото се село се проведе през януари в Хисаря

271238401 662999798285587 9009112894928401430 nНаучната конференция обобщи свършената теренна работа по проекта досега. Всички участници представиха свои тематични доклади, които очертаха изследователските полета и изследователските интервенции, които всеки един от членовете на екипа е направил по време на теренните си проучвания. След всеки доклад модераторите оставиха достатъчно време за въпроси и дискусия. Тези дискусионни модули се превърнаха в генератор на нови идеи и научни хипотези, които ще бъдат обект на изследване през следващите етапи от развитието на проекта.

Прочети още...

Проектът Жизнени преходи в трансформиращото се село навлиза в етапа на създаване на научен сборник

 123435  Учените от Философско-исторически факултет на Пловдивски университет, участващи в проекта, посветен на трансформиращото се село ни предоставиха своите резюмета на научните статии, които ще включат в своя сборник. Представяме ви част от тях. Темите са повече от интригуващи:

Трансформация на хората и местата: селото като екосистема

"Вниманието се насочва към селото като екосистема, която включва определени биофизични свойства, живиорганизми, различни от човека, променени или засегнати пряко или косвено от хората. Екосистемата съдържа различни екосистемни услуги, сред които тук се обръща специално внимание на културните, тъй като местните общности се явяват не само техни основни потребители, но и техни създатели. Представят се наблюдения от Ивайловградско, Разложко и Петричко. Трансформациите в социалния и биологичния свят се коментират през домашните градини. Проследяват се промени в растителния състав на градината и в знанието за отглеждането и преработката на растителни продукти.
Открояват се процеси на оценностяване на биокултурни ресурси. Представят се предприемачески инициативи. Една от възможните посоки при изследване на промените в селото представя концептуализирането му като биокултурен многофункционален пейзаж."

Резюме-тийзър на статията на Валентина Ганева-Райчева - Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – Българска академия на науките. Очаквайте пълната статия скоро в специализираното издание по прокта!

Прочети още...

Трансформиращото се село посети Ивайловград!

  54321   В периода 22-26 юли 2020 г. екипът ни посети гр. Ивайловград и 8 села в района. В продължение на 5 дена дискутирахме изследователски терени и въпроси на всеки член от екипа и успяхме да посетим селата Камилски дол, Покрован, Хухла, Свирачи, Мандрица, Долно Луково, Славеево и Ламбух. В Ивайловград се срещнахме с кмета на града - Диана Овчарова и зам. кмета Светла Моллова, които ни въведоха каква е ситуацията в общината. Успяхме да се потопим в занаятчийското майсторство на местна таханджийница - там майсторите наследници отделиха време да ни разкажат за технологията по отглеждане на местен сорт сусам и произвеждането на сусамов тахан като семеен бизнес. Във всички други села осъществихме срещи с кметските наместници. В Камилски дол ни посрещна Анушка Георгиева, която ни представи местата топос в селото, разказа ни за историята на селото и за младите пенсионери, които го променят.

Прочети още...

269 положителни за COVID-19 са регистрирани в Пловдивска област за периода 11 – 13 септември

covidСправката на РЗИ – Пловдив сочи, че в болница се лекуват 59, пациенти, а на домашно лечение са 205. Сред новодиагностицираните няма диагностицирани медици. 14-дневната заболеваемост е 299,2 на 100 000 души население.
Хоспитализираните пациенти от Пловдивска област към днешна дата са 540, като 477 от тях са на терапевтично лечение, 63 – на интензивно, 44 са интубирани.

Прочети още...

Павел Павлов ще изпълнява длъжността кмет на община Калояново

KaloianovoДо избора на нов управляващ община Калояново, секретарят на общината Павел  Павлов ще изпълнява временно длъжността кмет на общината.  Това решиха общинските съветници на провелата се общинска сесия. 

Прочети още...